Lite om den Heliga Birman

            En bedårande och mysig katt


Birman är en Himalayatecknad "maskad" katt, vilket innebär att den har färg på de kalla partierna, såsom öron, ansikte, ben och svans. Tassarna "sockorna" ska vara vita med en kil uppåt på bakatassarna enligt rasstandard, men det är inget man kan avla fram.
Föräldrar båda med perfekta vita tassar kan ändå få kattungar med avsaknad eller för lite/mycket vitt.
 

Birman har följande färger som är godkända i Sverige: Brun, Blå, Choklad, Lila, Röd och Creme . Båda könen kan blir Solida "enfärgade" eller Tabbyfärgade " svagt randiga". Honorna kan dessutom bli Sköldpadda i Brun, Blå, Choklad och Lila, vilket innebär att de har blå/creme, lila/creme, brun/röd eller choklad/röd färg. Både Nelly och Akira är Blå sköldpadda, alltså blå/creme färgade.

 

Birman är fullt utvuxen och vackrast efter 2-3års ålder och väger då förhoppningsvis 3,5-4kg resp 5-6kg. Tyvärr har vikten krupit nedåt på birmorna senaste åren, vilket vi måste försöka ändra på.

 

Birman får  1-5st kattungar , fler  är sällsynt. De föds vita och färgar sedan ut under de under de följande 3 åren (se  bilder). Kattungarna ska vara med sin mamma minst 12 veckor gärna 13.

 

Birman är en "lagomkatt", Den har ingen underull och pälsen är så mjukt silkig att den inte tovar sig mer än vid extrem fällning. Därför behöver man bara kamma igenom den (med mirakelkam) någon gång då och då.

 

Birman är en lämplig inomhuskatt, men kan med fördel gå i sele och långkoppel ute, eller vara i en inhägnad. Tänk dock på att katterna klättrar på allt, och även kan smaka på växter.

 

 Birman är en nyfiken katt och allt nytt ska undersökas, såsom väskor, kassar, kartonger, plastpåsar mm. Men den är också lättlärd om du är bestämd.

 

 Birman småpratar gärna, och ropar efter dej om den inte hittar dej. Men den är inte högröstad mer än vid löp. En birma som ej ska gå i avel bör kastreras, och då har du en lågmäld underbar katt. Den vill gärna vara där du är. Den tycker om att krypa upp intill, eller i knät på dej och spinner ofta.

 

 Birman blir ledsen om du lämnar den för mycket. Ge den en ny/nygammal leksak (du lägger undan en del leksaker och tar fram dem efter ett tag igen, då blir de som nya för katten) om du behöver vara borta. Då klarar den sig en stund ;) Allra helst ska de vara minst 2 så att de har sällskap av varandra om du är borta många timmar varje dag (en hund hemma går oftast också bra).

 

Birman är anspassningsbar och vänjer sig snabbt vid ny miljö , och är lätt att ha med sig vid resor. Slutligen..... Det finns mycket mer att läsa på nätet om denna underbara katt :)

 Nedan är några länkar som jag kollar mycket på:
 

www.birma.se 
 

www.shenandoahs.se/

http://stambok.sverak.se/
 

http://www.pawpeds.com/

http://www.sverak.se/kattraser/helig-birma/

eller om du vill kolla allmänt på katter:


http://www.katt.nu/

http://www.sverak.se/att-ha-katt/kroppssprak-sinnen-och-anatomi/

Se även under "Länkar"

Nelly som liten liten ulltuss
Nelly 10 veckor
Nelly ca 1,5 år
Lyckliga Blå Ögon - Happy Blue Eyes
En söt Nelly-tass
Nelly's Svansplym

Katters ungefärliga ålder jämfört med människans

    Katt           Människa
6 månader        10 år
8 månader        13 år
   1 år                 15 år
  2 år                 25 år
  4 år                 40 år
  7 år                 50 år
10 år                 60 år
15 år                 75 år
20 år               105 år
30 år               120 år